Rijk worden met onze rotan bedhoofdeinden?

Mooi zijn ze he, die sierlijke krullen en bogen in onze producten. Maar waar komen onze rotan bedhoofdeinden en stoelen nou eigenlijk vandaan en waar en hoe worden ze gemaakt? Tijd voor een rotan-les!

Onze hoofdborden en stoelen worden handgemaakt in Cirebon, een havenstad aan de noordkust van West-Java in Indonesie met ruim 300.000 inwoners.

ROTANPALM
Rotan is een materiaal dat komt van de rotanpalm (Calamus rotang). Het komt vooral voor in tropische regenwouden. Veruit de meeste rotansoorten zijn klimplanten. Er zijn heel wat verschillende typen rotan. komen vooral voor in de Maleise Archipel, maar ook op het Indiase subcontinent, aan de voet van de Himalaya, Zuid-China, Sri Lanka, Australië en in het westerse deel van de Stille Oceaan tot aan Fiji.

Rotan is een plant die zeer snel weer aangroeit en waarvan de kap het regenwoud nauwelijks aantast. Het is een plantensoort die men niet kan cultiveren. Alle stengels moeten dus verworven worden van planten die zich in de vrije natuur bevinden. De plaatselijke bevolking zorgt voor de oogst ervan. Rotan is een soort tropische liaan die 2 tot 4 cm dik en tot 150 m lang kan worden. Een stengel bestaat in verschillende diktes en is zeer buigzaam door de poreuze kern die uit lange vezels bestaat.

ROTAN MEUBELS
Deze structuur zorgt ervoor dat rotan uitermate geschikt is om bewerkt te worden tot meubilair. De rotanstengels worden met de hand gekapt. Vervolgens wordt de buitenste laag eraf gehaald en worden de rotanstammen op de juiste lengte gesneden. Daarna sorteert men de stammen volgens kleur, kwaliteit en diameter. De stammen worden met stoom verhit. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk te plooien zijn. Dan buigt men de rotan in de juiste vorm. Eenmaal afgekoeld heeft men dan een stevige basis waarop men het specifieke meubel dan verder kan afwerken.

De kern van de rotanstengels, die in tegenstelling tot bamboe massief is, wordt ook versneden in verschillende diktematen en heet dan (pit)riet. De hardere buitenlaag, de schors van de rotanstengels, snijdt men in verschillende breedtematen om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk mee te maken. Het wordt soms ook stoelenriet genoemd.

hoofdborden

ROTAN IN NEDERLAND?
Wist je trouwens dat er in Nederland ook een dorp is dat bekend staat om de rotanindustrie? De firma Rohé vestigde zich in 1919 in de Friese plaats Noordwolde. Helaas sluit het bedrijf in 1997 voorgoed haar deuren, maar wie regelmatig op Marktplaats kijkt ziet dat de stoelen die door Rohé gemaakt werden tot op de dag van vandaag razend populair zijn. Een echte vintage Rohé stoel is een collectors item en flink wat waard tegenwoordig. Wie weet is jouw bedhoofdeinde van Leo & Moon wel net zo’n goede investering! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • No products in the cart.